Borg skala

Hva er Borg skala?

Borg skala er et verktøy til å enkelt kontrollere trening på en smart og effektiv måte. Skalaen strekker seg fra 6 – 20, der 6 tilsvarer hvile eller ingen anstrengelse, og 20 tilsvarer utmattelse eller maksimal anstrengelse.

 

Hva kan man bruke skalaen til?

Borg skala blir ofte brukt innen utholdenhetstrening for å styre intensiteten. Dette betyr at du styrer treningen din etter hvor tungt eller anstrengende selve treningen oppleves. Siden det er en subjektiv skala, så er det ingen andre enn deg selv som kan bestemme eller kjenne hvor på skalaen du er. Den er helt individuell, men samsvarer ofte med de ulike pulssonene til Olympiatoppen.

 

Snakkegrensen

Siden det er et ganske stort sprik mellom 6 og 20 på skalaen, så har vi noe som heter “snakkegrensen”. Dette er et punkt på skalaen som viser til hvorvidt personen klarer å snakke og har kontroll nok til å føre en samtale, eller om man er så sliten at man kun klarer å svare med enkle og korte setninger. Ofte vil setningene bli avbrutt av åndedrag. Denne grensen ligger ofte rundt 14-15 på skalaen, og kan oppnås med ulike former for aktivitet. For noen kan 14-15 på Borg skala oppnås med gange eller veldig rolig jogg, mens andre bedre trente mennesker må jogge på et relativt høyt tempo eller løpe for å oppnå samme verdi på skalaen.

 

Hvordan kan du bruke den til trening?

Underveis i selve treningen skal du selv vurdere hvor tungt og anstrengende det er og ikke minst hvor sliten du føler deg. Prøv å være så ærlig som mulig med seg selv over hvor du ligger på skalaen og samtidig ganske så spontan. Ikke tenk så nøye over hva pulsen din er, hvor fort du løper eller over selve belastningen. Det første tallet du tenker er ofte det mest riktige. Husk at det viktigste er dine egne tanker og følelser av den opplevde anstrengelsen, og ikke hva andre tror og mener. Bare se for deg skalaen, ta utgangspunkt i beskrivelsene under og velg det et passende tall.

 

Her er en oversikt over de ulike nivåene

borg skala tabell