Hvordan bli personlig trener?

Markedet for personlig trening er i stor vekst og i rask endring, ikke bare i Norge men i hele Europa. Kravet for å kunne jobbe som PT blir strengere og mer regulert i tiden fremover, og det er viktigere enn noen gang å velge riktig utdanning når du bestemmer deg for å satse på dette yrket. I denne artikkelen skal vi se nærmere på de ulike studietilbudene som eksisterer, og hva du bør tenke på når du velger utdanning. 

Fra 1. januar 2019 ble det innført en ny bransjestandard i Norge, der kravet for å kunne jobbe som personlig trener økes til minimum 1-årig utdanning. Standarden er ført i pennen av hovedorganisasjonen Virke som representerer de fleste treningskjedene og frittstående senterene rundt omkring i landet, og Norge er det første landet i Europa som setter dette kravet. Belgia har nå fulgt etter og lanserer kravet om 1-årig utdanning samtidig med Norge, og flere land i Europa følger nå opp initiativet som støttes av de Europeiske sertifiseringsorganene.

Utdanningsmuligheter i Norge

Markedet i Norge består i dag av to typer PT-utdanninger:

1. Universitets- og høgskoleutdanninger på 30 og 60 studiepoeng.

Dette er det vanligste og anbefalte utdanningsvalget for de som ønsker å bli personlig trener i dag. Disse utdanningene tilbys av seriøse høyere utdanningsinstitusjoner med vitenskapelig forankring og svært god fagkompetanse og utdanningskvalitet. Det finnes flere alternativer å velge mellom, og her ser du to eksempler:

2. Frittstående kurs uten studiepoeng

Denne delen av utdanningsmarkedet har tradisjonelt vært preget av mange useriøse aktører, og det er ikke lenger så mange slike skoler i Norge. Flere av disse skolene har tidligere utdannet personer rett i arbeidsledighet fordi de ikke har fått jobb som følge at utdanningen ikke har vært godkjent av treningssenterbransjen. Det er naturlig å anta at denne typen av PT-utdanninger uten forankring i det studiepoengsgivende utdanningssystemet vil forsvinne i løpet av de nærmeste årene.

velg riktig utdanning

Så hva er det aller viktigste å tenke på når du skal velge PT-utdanning i dag?

 1. Velg en utdanning som akkrediterer 60 studiepoeng gjennom et Årsstudium (se eksempel på Årsstudium PT her). Dette er det første du må undersøke grundig når du velger skole. Ved å velge et årsstudium på 60 studiepoeng er du sikret noen sentrale kriterier for å lykkes som PT:
  1. Utdanningen dekker den nasjonale bransjestandarden i Norge.
  2. Utdanningen er godkjent av treningskjeden og frittstående treningssenter over hele landet, noe som sikrer deg jobb der du ønsker å gjøre karriere.
  3. Utdanningen er ingen blindvei. Etter 60 studiepoeng har du mulighet for å gå direkte videre til andre året i en bachelorgrad.
 2. Velg en utdanning som gir deg anerkjente sertifiseringer. Dette punktet er ofte oversett av mange, men er SVÆRT viktig for å sikre at din utdanning har nødvendig godkjenning og anerkjennelse i treningsbransjen. Ved å velge en utdanning som gir deg bransjegodkjente sertifiseringer er du sikret følgende:
  1. Du er trygg på at utdanningen du velger er kvalitetssikret og godkjent
  2. Du blir oppført i Active Educations register over godkjent lisensierte personlige trenere
  3. Du er kvalifisert til å jobbe som fitnessinstruktør og personlig trener i Norge
 3. Velg en utdanning med dyktig akademisk ansatte, gode forelesere og høyt utdannede trenere. Dette burde være en selvfølge i alle utdanninger, men dessverre har flere utdanninger ansatte med lave formelle kvalifikasjoner. At man er kroppsbygger eller fitnessentusiast selv, betyr ikke at man har faglig kompetanse for å undervise. Heller ikke at man er en god personlig trener selv er noen garanti for at man er god pedagog og flink til å lære bort. Velg en skole som kan vise til fagpersoner som har solid og relevant utdannelse, som mastergrad, doktorgrad, fysioterapeut, medisinutdannet, etc. Se f.eks. denne oversikten over faglig dyktige forelesere på PT-utdanninger.
 4. Velg en utdanning med fleksibel og moderne læringsmetodikk. Pedagogikk og læringsmetodikk har utviklet seg enormt de siste 5-10 årene. Borte er nå vanlig klasseromsundervisning der man bare får med seg brøkdeler av det som blir gjennomgått. De fleste utdanninger tilbyr i dag nettbasert undervisning på elektroniske læringsplattformer der videoleksjoner og interaktive læringsoppgaver kan følges når det passer den enkelte student, Dette gir flere fordeler:
  1. Du kan se forelesninger og gå gjennom læringsmateriell flere ganger.
  2. Du kan stoppe, pause og spole tilbake og lære i ditt eget tempo.
  3. Du er ikke låst fast til bestemte tider, og kan se forelesninger og gjøre interaktive læringsoppgaver når det selv passer deg og du selv har overskudd til å lære.
  4. Læringsutbyttet blir betraktelig bedre, og på Årsstudium i personlig trening har snittkarakteren steget med en hel karakter etter omlegging til denne læringsmodellen.
 5. Velg en utdanning med mye relevant praktisk undervisning. Personlig trener er et praktisk yrke, og den praktiske delen av undervisningen er derfor svært viktig for kompetansen du sitter igjen med. Forsikre deg om at utdanningen du tar har relevant praktisk undervisning av erfarne personlig trener og faglig kompetente foreleser.
 6. Velg en utdanning som har veiledet praksis på et treningssenter. Dette er kanskje det som er av aller størst betydning for om du lykkes i jobben som personlig trener eller ikke. Å få prøve seg i yrket i en ufarlig rolle trygt ledet av en studieveileder gjør at du får viktig arbeidserfaring før du skal ut og stå på egne ben.