Hvis du er av typen som liker å trene inne eller bare ønsker å ha full kontroll på variablene som kan variere fra økt til økt utendørs, så kan intervaller på mølle være tingen for deg.
Den største fordelen med intervaller på mølle er muligheten til å standardisere øktene og på den måten registrere progresjon i treningsarbeidet på en mer presis måte. I tillegg så er underlaget mykere sammenlignet med asfalt. Det kan være kjekt å tenke på ettersom løping er en aktivitetsform som belaster strekkapparatet relativt mye.
Til sammenligning med løping utendørs har du ingen luftmotstand på en mølle. Ønsker du å kompensere for dette kan du velge en stigning på 1-2 % for å kompensere for luftmotstanden når du løper ute.
Under finner du to gode intervalløkter du kan utføre på mølle:
Alternativ #1
Langintervaller på mølle
Kalles også «terskelintervaller» og gjennomføres med en arbeidsintensitet som tilsvarer I-sone 3-4, eller 14-15 på Borg skala (1).
Eksempel på en terskelintervalløkt (totalt 25 min):
- Arbeidsperiode: 4 min
- Intensitet: 14-15 på Borg skala
- Antall arbeidsperioder: 5
- Pauser mellom arbeidsperiodene: 1 min aktiv hvile (Borg skala < 11)
Alternativ #2
Kortintervaller på mølle
Kortere intervaller på mølle kjennetegnes ved at intensiteten per drag er høyere – sammenlignet med lange intervaller – og at arbeidsperioden er kortere. Tips: Når det kommer til intensitet så er det mange som åpner for hardt på kortintervaller. Finn et tempo som du klarer å holde gjennom samtlige arbeidsperioder, eller at tempoet øker gradvis gjennom økten.
Eksempel på en kortintervalløkt (totalt 13 min):
- Arbeidsperiode: 60 sekunder
- Intensitet: 15-17 på Borg skala
- Antall arbeidsperioder: 10
- Pauser mellom arbeidsperiodene: 20 sekunder hvile
Du kan også velge å gjennomføre flere serier. Da tar du i så fall 5 min pause etter du har gjennomført protokollen over og starter på nytt. Det gir økten en total varighet på om lag 30 min.